Munkát! Levegőt!
+

2011.09.28. 10:06

Oikosz és polisz - új könyv a Védegylettől

Oikosz és polisz - új könyv a Védegylettől

Minden idők legnagyobb terjedelmű magyar nyelvű ökopolitikai szöveggyűjteménye jelent meg Oikosz és polisz címmel. A jórészt a kilencvenes és a 2000-es évek meghatározó gondolkodóitól válogató kötetet a Védegylet készítette. Van-e filozófiája az ökopolitikának? Lehet-e zöld az, aki anarchista, aki feminista, aki konzervatív, aki liberális vagy aki szocialista?

Oikosz és polisz. Zöld politikai filozófiai szöveggyűjtemény

Szerkesztette: Scheiring Gábor és Jávor Benedek.
Kiadja: L’Harmattan,
Budapest, 2009.

A könyv közösségi összefogással készült a Védegylet, a Társadalomelméleti Kollégium (TEK), és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar (PPKE JÁK) önkéntesei segítségével.

Részlet a könyvből:

A görög oikosz, melyből ökológia szavunk is származik, lakóházat, háztartást és lakókörnyezetet jelent. A polisz pedig az inkább kistérségre, mintsem a modern elszigetelt városra emlékeztető görög városállamot jelöli, melynek közös ügyeit intézi a politika. Az ökológiai válság nem egy tőlünk független környezet válsága, hanem közös otthonunk válsága. A kiút otthonunk közös ügyeinek intézésén, a politikán át vezet. A fenntarthatóság követelménye otthonos politikáért, ökológiai politikáért kiált. Kötetünk célja, hogy bevezetést adjon abba az elméleti irodalomba, mely az ökopolitika programját kívánja megalapozni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Scheiring Gábor Facebook-oldalához!


Itt lehet kommentálni:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.