Munkát! Levegőt!
+

2014.04.18. 22:56

Címkék: komment demokrácia ellenzék korszakváltás paradigma

Azoknak, akik a reset gombot keresik

reset.jpg

Nem a húsvéti nyuszi hoz politikai megújulást. Amíg a választók lenézése, a felelősség hárítása és a rendpártiság a válasz április 6-ra, addig nem lesz feltámadás. A kormányváltás szavazói és aktivistái ennél őszintébb szembenézést érdemelnek odafentről.

Vereség és felelősség

A választás a kormányváltó szövetség súlyos vereségét hozta. Az, hogy április 6-án a választópolgárok Orbán mellett döntöttek, abban nekünk is van felelősségünk. Ezt jeleztük április 6-án, és azóta is folytatjuk önvizsgálatunkat a belső fórumainkon. Hol hibázunk mi, mit lehetett volna másként csinálni?

Büszke vagyok rá, hogy nem azok közé tartozunk, akik meg sem próbáltak kormányt váltani, akik az ellenzék ellenzékeként eleve kibekkelésre játszottak. A közösségi és szolidáris értékeket totálisan tagadó Orbán-kormány leváltását meg kellett próbálni, a négymillió koldus országában egyszerűen nem mondhattuk azt, hogy maradjanak inkább még négy évet, csak „ezek ne jöjjenek vissza”. Csak a kormányváltó együttműködésben való részvétel hitelesíthette a progresszív politizálás melletti elköteleződésünket. Helyes volt elindulni a párbeszéd és az együttműködés útján. Felelősen és lelkiismeretesen dolgoztunk egy igazságosabb, szolidárisabb, szabadabb Magyarország érdekében: nyugodt lehet a lelkiismeretünk, rajtunk nem múlott.

A PM vezetőiként ugyanakkor megértettük, hogy a választók többsége nem érzékelt megújulást a kormányváltók politikájában 2014. április 6-án. Ezért a PM elnökségének javaslatára a párt előrehozott tisztújítást tart az EP-választást követően. Ez a nulladik lépés. A politika megújulása azzal kezdődik, hogy visszahozzuk a közéletbe az alázatot: mielőtt észt osztanánk, előbb a saját házunk táján sepregetünk.

 

Hogyan ne dolgozzuk fel az összeomlást?

Vannak azonban, akik mindenkit okolnak, csak a saját felelősségüket nem látják. Kormányváltó partnereink némelyike mintha mást nem akarna mondani, mint: az emberek szégyelljék magukat, nem fogták fel, miről döntenek, az értelmiség szégyellje magát, meg mindenki, aki erre jár. Néhány idézet:

„Az eredmények ismeretében sem jutott eszembe a lemondás. Még két választás hátra van, a szövetség jól működött, ami tőlünk függött megtettük a választásokon.” - Mesterházy Attila (MSZP)

Braun és társai a párton belül, Konrád György és társai, azon kívül rendelkeznek sok jó tanáccsal, ötlettel. Csak már nem nagyon van több liba, hiába lenne még pár ötletük.”Török Zsolt (MSZP).

„A magyar választók szégyene viszont, hogy ilyen kormányfőnek szavaztak bizalmat.” – Molnár Csaba (DK)

„Arra számítok, az elvontsága miatt az internettel rendelkező, középiskolánál erősebb végzettségű állampolgárok mennek el, ők viszont fel is fogják, miről döntenek.” – Szanyi Tibor (MSZP)

Helyes persze, ha egy politikus hisz a céljaiban. De ha sokadjára hirdetnek teljesítménye felett lesújtó ítéletet, akkor abból előbb-utóbb célszerű tanulni. 2014. április 6 után nevetségesen kevés lesz, az „Orbán a hibás”, „fogjunk össze, hogy ne a Jobbik legyen a második”, ez „diktatúra”, illetve „az ostoba választók nem értették meg mennyire zseniálisak vagyunk” hamis szólamai.

Nem gondolhatja a történelmi vereséget szenvedő kormányváltó együttműködés vezetője, hogy nem dolga a személyes felelősségvállalás, hogy mindent alapvetően jól csinált. Nem mondhatja a DK alelnöke, hogy a választók szégyelljék magukat, amiért a Fidesz-re szavaztak. A marxista Szanyi Tibor pedig saját elveiből csinál viccet, amikor abban reménykedik, hogy a diplomás szavazók az EP választáson majd felfogják, hogy miről döntenek. Rendpártiság, a választók lenézése, a felelősség hárítása: így újulna meg a politika? A kormányváltás szavazói, aktivistái és párttagjai ennél őszintébb szembenézést érdemelnek odafentről.

hope_1.jpg 

Közös lista és hitelesség

Igen, most lehetne kiabálni, hogy miért nem akkor szóltunk. Akkor is szóltunk. A Párbeszéd Magyarországért pártot azért hoztuk létre, hogy legyen hazánkban egy olyan párt, amely új gondolatokkal és új politikusokkal járul hozzá a politika megújításához. Azért hoztunk létre szoros szövetséget az Együttel, mert velük közösen úgy gondoltuk, Magyarországon korszakváltásra van szükség: olyan politikára, amely nem csak az Orbán-kormány leváltására törekszik, hanem számot vet a 2010 előtti politika hibáival is. Azért kötöttünk választási együttműködést az ellenzék többi pártjával, mert a Fidesz által az országra kényszerített választási rendszerben csak így volt esély az Orbán-kormány leváltására.

Helyes, hogy megpróbáltuk az egyéni jelöltek együttműködésére épülő külön listás indulást, az ugyanis nagyobb esélyt biztosított arra, hogy megmutassuk a 2010 előtti kormányokról vallott eltérő nézetünket. Megpróbáltuk, de nem ment. Gőgös Zoltán, akit az MSZP egyik leghitelesebb, legelkötelezettebb politikusának tartok, maga mondta az ATV-ben, hogy nem tudja, mi az a korszakváltás. Mások ennél többet is mondtak: összefogás, összefogás, skandálták, nem voltak hajlandóak más együttműködést elfogadni, mint a közös listás együttműködést, a kétlistás koordinált indulást eleve elutasították, gáncsolták. Október 23-a után világossá vált: ezt a javaslatunkat nem méltányolják egyes pártok és politikusok.

 

Nem az egyéni kampányon múlott

Ahogy én láttam, az MSZP Veszprém megyei politikusai is keményen kampányoltak és jól is teljesítettek, rajtuk sem múlott. Messze a lista felett teljesített Gőgös Zoltán Pápán és Horváth József Tapolcán, de javított az országos átlagon Pál Béla is. Az országos politikusok sokat kampányoltak, nálam is egymást váltották az ellenzék vezetői. Ezúton is köszönöm minden Együttes, PM-es, MSZP-s és DK-s tagnak és aktivistának, akikkel együttműködtünk. Akik teljes erőből tolták, akikre minden lehetett számítani, akkor is, ha esett, ha fújt. És pontosan tudom, hogy közöttük is sokan vannak, akik máshogy szervezték volna a központi ügyeket, vannak, akik azt írták nekem, hogy köszönik az önkritikus mondatokat, bárcsak pártjuk is így járna el. Tisztelem az ilyen embereket, és őszintén sajnálom, hogy ma lehajtott fejjel kell járniuk.

A Veszprém 2-es választókerület jelentősebb településein minden háztartásba elmentünk aktivistáinkkal. Volt olyan nap, hogy ötven aktivistával voltunk kopogtatni. Egy helyi MSZP vezető mondta nekem, hogy ilyet pártja még nem csinált ebben a térségben sosem. A balatonfüredi 27,19 %-os eredménnyel 5 százalékkal több szavazatot kaptunk egyéni jelöltként, mint a helyi listás eredmény. Még az országos átlagot is sikerült 1,7 százalékkal felülmúlni egy erősen jobbra tolódó választókerületben (a papírforma szerint az országos átlag alatt kellett volna teljesíteni 3-4 százalékkal).

 

Az Együtt-PM jobban teljesített

A PM jelöltjeinek egyéni teljesítménye, és aktivistáink terepi tapasztalatai azt mutatják, hogy a politikusok és a politika megítélésében fennálló hitelességi teher volt a legnagyobb nehézség a kampányban. Ahol én indultam jelöltként, gyakori volt a válasz, hogy rátok még szavaznék, de „miért álltatok össze ezekkel?”. Ilyenkor jött a magyarázat, hogy kormányt váltani csak az ellenzékkel lehet, és igen, ez az ellenzék sokkal jobb országot építene, mint Orbán országa. Ha az egyéni jelöltek teljesítményét elemezzük országosan, az szintén megerősíti, hogy az alig egy éves szervezetünk jelöltjei többet hoztak a vesztes választókerületekben szinte mindenhol, mint a 25 éve aktív kormányváltó jelöltek. Az egyes egyéni választókerületekben érdemes összehasonlítani, hogy mennyivel kapott egy jelölt többet vagy kevesebbet, mint a kormányváltó lista. Ezeket a helyi listás/egyéni arányokat sorba rakva kapunk egy sorrendet a legjobban, és a legrosszabbul teljesítő jelöltekről, kiszűrve azt, hogy egy-egy választókerület politikailag merre húz.

A legjobban teljesítő képviselők top 30-as listáján 13 Együtt-PM-es jelölt van (az összes E-PM jelölt 59%-a), 2 DK-s (az összes DK-s 15%-a) és 15 MSZP-s (az összes MSZP-s 21%-a). Összesen a jelöltek 20,7 százaléka volt Együtt-PM-es jelölt, de a top 30 jelölt 43,3 százaléka Együtt-PM-es. Ebből a 13-ból 6 PM-es, (46%), holott az Együtt-PM jelöltjeinek 36,6%-a volt csak PM-es. Az alsó 30-ban 3 Együtt-PM-es (az összes Együtt-PM-es 13,6%-a), 6 DK-s (az összes DK-es 46%-a) és a többi mind MSZP-s (az összes MSZP-s 29%-a). Ahogy az IDEA intézet is kimutatta, egyértelmű, hogy a kormányváltó összefogás messze legjobban teljesítő egyéni jelöltjei az Együtt-PM-ből kerültek ki. Nekünk ez a tőkénk, ebből fogunk építkezni. Az Együtt-PM politikusai tudták tehát a legjobban megszólítani egyéni jelöltként a választókat.

Nem a kampánytevékenységek mennyiségével és a helyi párttagokkal, aktivistákkal volt tehát a baj. Mindennél beszédesebb volt a hét, amikor megszületett a közös listás együttműködés az ismert felállással, akkor Füredtől Veszprémig nagyok sok fiatal aktivistát vesztettünk el helyben, akik korábban lelkesen csatlakoztak a PM-hez és a kormányváltáshoz. Az, hogy az Együtt-PM politikusai jobban teljesítettek, alighanem a hitelességi problémát igazolja vissza.

 

Első lépés: hitelesség, megújulás

Most már az is látja, aki eddig nem hitt nekünk: korszakváltás nélkül nem lesz kormányváltás. Nekünk nem feladatunk és nem felelősségünk az MSZP/DK megújítása. A mi feladatuk egy olyan politikai otthon felépítése, mellyel véget vethetünk a hazánkat gúzsba kötő apátiának, kilátástalanságnak és az egyre növekvő szegénységnek.

Ugyanakkor vannak, akik szerint „együttműködésre vagyunk kárhoztatva”. De mielőtt bárki azzal jön, hogy de ugye tudjuk, hogy 2018-ban jelen választási rendszerben összefogásra vagyunk ismét ítélve, leszögezném, hogy a 2018-as kérdések nem tartoznak az 50 legfontosabb kérdés közé jelenleg.

A kormányváltó szövetség értéket képvisel. Ez egy demokratikus politikai közösség, melyet nem hagyhatunk szétzilálódni! De a politika ott kezdődik, hogy a politikus megtanul önértéken csinálni dolgokat. Nekünk ez nem újdonság, nulla forintért dolgoztunk korábban civil szervezetekben, barátaink a mai napig játékpénzből tartanak fent hálózatokat, és nulla pénzből lett pártunk is.

Első lépésként az Együtt-PM szövetség önálló listát állít az európai parlamenti választáson Jávor Benedek és Bajnai Gordon vezetésével. Várjuk a demokratikus politika megújítását és az igazságos Magyarország megteremtését váró szavazók támogatását. A PM elnöksége megtárgyalta az őszi önkormányzati választásokra való felkészülés menetrendjét is. Csak olyan jelölteket fogunk támogatni, akik hitelesek, bírják a teljes demokratikus szavazói közösség támogatását és mélyen elkötelezettek egy szabad, szolidáris és progresszív ország felépítése iránt.

Olyan politikusokra van szükség, akikről a választók elhiszik, hogy kiállnak értük, és csak értük, nem pedig a politikus- és üzlettársakért. Akikről elhiszik, hogy energikusan és kitartóan képesek kiállni a kiszolgáltatottak mellett, a Fidesz újfeudális gazdaságában kisemmizett vállalkozók mellett, tettekkel bizonyítani az esélyegyenlőség, a szolidaritás és a jogegyenlőség ügyéért való elkötelezettségüket. A megújulás a szavazók számára hiteles politikusokkal kezdődik.

solidarity_1.jpg

Tettek a tévéstúdiókon és a Parlamenten kívül

Az Együt-PM politikai aktivitása, akciói bizonyították: aki akar, az tud tenni. Minden tiszteletem mellett, kérem, ne azok oktassanak ki mozgalomépítésből, akik húsz éve nem építenek mozgalmat, akik egy évtizeden át abból éltek, hogy rettegtek az utcai politizálástól. Nem cikkeket kell írni, hanem terepre menni! Itt volt a Kishantos ügye. A két hete még együtt kampányoló pártok közül csak (!) az Együtt-PM képviseltette magát a helyszínen, Szabó Rebeka végig ott volt szombaton. Ahogyan ott vagyunk akkor is, amikor hajléktalanokat vegzálnak, ott voltunk Gyöngyöspatán, ott voltunk a Közgép-udvarán, Jávor Benedek két hete a Lánchídról lógott a Duna felett tiltakozva Paks ügyében, a Szabadság téren a borzasztó emlékmű ügyében pedig Karácsony Gergely szólalt fel.

A PM belső élete a jövőben jelentősen átalakul, hal valaki beszélni kíván, szólni akar, annak médiuma leszünk. Várjuk mindenki csatlakozását Gyulától Sopronig, megerősítjük az alapszervezeteket, kiemelt célunk lesz a kilátástalanságban élő fiatalok beemelése a közéletbe. Nekem, nekünk ezekért az ügyekért kell küzdenünk.

Azokért a honfitársainkért fogunk harcolni, akik szerint ugyanolyan felháborító Zuschlag János nejlonszatyra, mint Rogán Antal egyre növekvő lakása. Akik mindeközben tisztességesen próbálnak megélhetést biztosítani a családjuknak. Akik nem párthűségből, hanem elhivatottságból végzik a munkájukat. Mindazokért harcolni fogunk, akik nem egy központilag szított virtuális háborúban, hanem egy összetartó, nyitott és toleráns országban szeretnének élni.

Világos a feladatunk: egy fiatalos, hiteles erő felépítése. Ez az erő újra fogja szőni a társadalmi szolidaritás hálóját, kiáll a jogegyenlőségért, védelmet biztosít a túlélésért keményen dolgozó embereknek, hangot ad egy új politikai nemzedéknek.

Ez az erő lesz majd az új magyar baloldal.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Scheiring Gábor Facebook-oldalához!


Itt lehet kommentálni:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.