Munkát! Levegőt!
+

2015.04.08. 14:16

Címkék: munka esély alapjövedelem

Az egymillió dolgozó szegény országa

workingpoor.pngEgyre kevesebben keresnek annyit, ami elegendő az emberhez méltó élethez. Ma Magyarországon rablógazdálkodást folytatnak az emberi tőkével. Az alapjövedelemmel visszaadhatjuk a munka becsületét!

Az egykori amerikai munkaügyi miniszter, Robert B. Reich azon kesereg egy pár napja megjelent cikkében, hogy sokan azt hiszik, a szegények megérdemlik a szegénységet, mert lusták – míg a valóságban egyre nagyobb részük teljes munkaidőben, sőt akár heti 60 óránál is többet dolgozik, s mégsem képes kiemelni magát s családját a szegénységből. Reich szavai Magyarországon is érvényesek. Egymillió magyar dolgozó a létminimum alatt keres – hangzott el a közelmúltban egy budapesti konferencián.

A gazdasági válság előtt, 2008-ban a létminimum alatt keresők aránya a kereseti statisztikák szerint még 18 százalék volt, most 25 százalék. A munka tehát a lakosság egyre növekvő részének nem jelent kiutat a szegénységből, nem jelent lehetőséget az emberhez méltó életre, egészséges ételek megvásárlására, a lakásának fűtésére, s így tovább. Mindeközben a kormánypártok képviselőitől egyre csak azt hallhatjuk, vissza akarják adni a munka becsületét, munka alapú társadalmat építenek. Ezzel a törekvéssel józan ésszel nem lenne összeegyeztethető, hogy egyre többen nem képesek megélni a fizetésből. A magyar bérek nagyon lassan zárkóznak fel a nyugat-európaihoz, ám ezeket a piaci folyamatokat az Orbán-kormány tovább rontja. A kormány politikájának – így különösen az alacsony keresetűek adóterheit a korábbihoz képest jelentősen megemelő adórendszernek – egyenes következménye a mind több létminimum alatt kereső ember.

Ez embertelen, igazságtalan, felháborító és gyalázatos. Mindezen túlmenően pedig olyan gazdasági probléma is, amely Magyarország jövőjét rombolja le, a felemelkedésünk esélyét veszi el. Ha a munkavállalók tömegei annyi bért sem kapnak, amelyből a puszta megélhetésüket emberhez méltón fedezni tudnák, akkor természetszerűen nem lesz forrásuk sem maguk fejlesztésére, sem egészségük megőrzésére. Az emberi tőke tönkremegy. Azt is mondhatnánk, hogy ma Magyarországon rablógazdálkodást folytatnak az emberi tőkével. Márpedig mindannyian tudjuk, az ilyesfajta gazdálkodás nem fenntartható.

Szinte hallom azokat az ellenvetéseket, hogy az egymillió létminimum alatt kereső jelentős része olyan háztartásban él, ahol a másik kereső magasabb keresete a létminimum fölé húzza a teljes háztartást. Persze, és olyan is van, hogy jóval a létminimum felett kereső él létminimum alatt, mert a háztartásban csak neki van munkája. Akár például azért, mert partnere súlyosan fogyatékos embert gondoz, amiért Magyarországon minimálbér sem jár.

S az egymillión is lehet rugózni, valóban egymillió-e, a hivatalos kereseti statisztikák nem fedik le a foglalkoztatottakat (a vállalkozásokból csak az 5 fő felettiek szerepelnek), az egymillió becslés, a valós szám lehet kevesebb is, vagy akár lényegesen több is. A lényeget kell látnunk: Magyarországon 4 millióan nem tudnak emberhez méltó életet élni, s ebből a helyzetből a munkavállalás sem kínál számukra kiutat, hiába dolgoznak becsülettel.

Ezt a problémát oldaná meg a Párbeszéd Magyarországért és Megújuló Magyarországért Alapítvány alapjövedelem-koncepciója. A legkisebb nettó munkabért a létminimum fölé emelnénk, úgy hogy az a teljes bérköltséget nem növelné, így az föl sem merülhet, hogy munkahelyek szűnnének meg. A munkavállalás tehát a szegénységből kitörés lehetőségét is jelentené – ma ugyanis sokaknak egyáltalán nem ezt jelenti. A létminimum feletti munkabér a munkapiacon maradást is megkönnyíti: könnyebb egészségesnek maradni, vagy például elérhetőbbé válik egy nyelv- vagy bármilyen tanfolyam kifizetése. S ha mégis kiesik valahogy a munkapiacról, az alapjövedelem segítségével újra föl lehet állni.

Az alapjövedelem javaslatunk szerint a jelenlegi 67.000 forintról a nettó minimálbért 100.000 forintra emelnénk, és ezt a több mint 30.000 forintos fizetésemelést egészen az átlagkeresetig mindenki megkapná, afelett fokozatosan kivezetnénk. Az adókedvezmények és a jövedelemadózás átalakításával így az átlagjövedelem közel kétszereséig szinte minden család jobban járna: az alapjövedelem a közös alap a dolgozó középosztály és a szegénységben élők számára. Az alapjövedelem esély a felemelkedésre és a becsülettel végzett munka jutalma.

Fejezzük be a pazarlást az emberi tőkével, mert Magyarország jövőjét pazaroljuk el! Az alapjövedelem a bizonyíték arra, hogy lehet Magyarország olyan hely, ahol becsületes munkával lehet előrejutni és tisztességes bért keresni.

Scheiring Gábor - Tordai Bence

 

 

kép forrása

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Scheiring Gábor Facebook-oldalához!


Itt lehet kommentálni:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.