Egy blog a háziállatokról gazdiknak és érdeklődőknek

2022. május 10. 10:29 - Gábor Soma

Környezeti megfigyelés

Sokkal kellemesebb az európai embernek is, ha nem viszket a csípése, de felbecsülhetetlen értéket képvisel egy indonéz rizstermesztő számára, ha a kacsák eltakarítják a szúnyoglárvákat - így csökkentve a malária kockázatát. Amikor a mormonok a 19. században letelepedtek Utahban, az első két évük termését a nyugati tücskök gyakorlatilag teljesen tönkretették.

kakaduk.jpg

"Az ígéretes búzamezőket egyetlen nap alatt a földdel tették egyenlővé" - írta Edward természettudós a Howe Forbush-ban 1922-ben. "Az emberek kétségbeestek. Aztán százával és ezrével jöttek a sirályok, és mielőtt a gabona teljesen elpusztult volna, felfalták a rovarokat, így a földek megszabadultak tőlük. A telepesek ezt az égiek által küldött csodának tekintették". Mi pedig tudjuk, hogy ez "csak" a természet általi elrendezés volt, hiszen a sirályok csupán odasereglettek a terített asztalhoz.

carson_rachel.jpg

Rachel Carson Néma tavasz című műve 1962-ben óriási hatást gyakorolt. Megírta a DDT halálos hatásait, amely egész városokat mérgezett meg, kiirtva komplett madárpopulációkat is. Az azóta eltelt közel 60 év alatt a tudósok rendszeresen használják a madarakat az ökoszisztémák egészségének felmérésére - és nem csak a pusztán biológiai okokból. A madarak gyakran megfelelnek a technikai kritériumoknak, például a környezeti változásokra való érzékenységük okán kiváló mefigyelési alanyai számos kísérletnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://scheiringgabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8317827917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy blog a háziállatokról gazdiknak és érdeklődőknek
süti beállítások módosítása