Egy blog a háziállatokról gazdiknak és érdeklődőknek

2023. április 04. 08:50 - Gábor Soma

A kereskedelmi standok

Matt és Kayley egy fiatal pár, akik a papagájos kapucnis pulóverek értékesítésének franchise-jával rendelkeznek. Mindkettőjüknek saját papagájuk volt a vállukon. Hayley fiatal szürkéje csendes volt és láthatóan kissé fáradt, de Matt amazonja egy elegáns kapucnis pulóvert viselt a Think Parrots feliratos logóval viselt a mellkasán, és végtelenül barátságosan viselkedett, teljesen szocializálódott az emberekhez.

papagaj-kereskedelem-1.jpg

Beszélgettem Matt Gross-szal, aki az édesanyjával és Archie-val, egy csodálatos zöldszárnyúval vett részt a rendezvényen. Mindketten egyetértettünk abban, hogy a papagájokat nem szabadna a vadonból befogni, de ha már fogságban tenyésztik őket, nem szabad elfelejtenünk, hogy a szívük mélyén még mindig vadon élő állatok, tisztelnünk kell ezen tulajdonságukat és ennek megfelelően kell bánnunk velük.A fiatal pár elkezdte megvenni a kapucnis pulóvereket a saját madaraiknak, mert túl erős volt a szél a tengerparton, ahol élnek. Most már van egy saját márkájuk Maggie-vel a pulóveren, a cég főhadiszállása pedig Skóciában van.

papagaj-kereskedelem-3.jpg

Egy következő blogban remélem, hogy írni tudok a vetőmagokról és a pelletekről, valamint a különböző érvekről, amelyek az egyik vagy a másik mellett szólnak. Az idei kiállításon a választék elsöprő volt. Menj biztosra, és szerezz be mindkettőből. A Versele - Laga új terméket mutatott be, és a rendezvény két fő szállítója is ott volt, a Hagen Tropican és a Harrison's. Két új belépő jelent meg, a Johnston és Jeff és a Marriages. Mindkét családi vállalkozás büszkélkedhet egy komoly, több generációs szakmai előélettel.

papagaj-kereskedelem-2.jpg

Szólj hozzá!
2022. május 10. 10:29 - Gábor Soma

Környezeti megfigyelés

Sokkal kellemesebb az európai embernek is, ha nem viszket a csípése, de felbecsülhetetlen értéket képvisel egy indonéz rizstermesztő számára, ha a kacsák eltakarítják a szúnyoglárvákat - így csökkentve a malária kockázatát. Amikor a mormonok a 19. században letelepedtek Utahban, az első két évük termését a nyugati tücskök gyakorlatilag teljesen tönkretették.

kakaduk.jpg

"Az ígéretes búzamezőket egyetlen nap alatt a földdel tették egyenlővé" - írta Edward természettudós a Howe Forbush-ban 1922-ben. "Az emberek kétségbeestek. Aztán százával és ezrével jöttek a sirályok, és mielőtt a gabona teljesen elpusztult volna, felfalták a rovarokat, így a földek megszabadultak tőlük. A telepesek ezt az égiek által küldött csodának tekintették". Mi pedig tudjuk, hogy ez "csak" a természet általi elrendezés volt, hiszen a sirályok csupán odasereglettek a terített asztalhoz.

carson_rachel.jpg

Rachel Carson Néma tavasz című műve 1962-ben óriási hatást gyakorolt. Megírta a DDT halálos hatásait, amely egész városokat mérgezett meg, kiirtva komplett madárpopulációkat is. Az azóta eltelt közel 60 év alatt a tudósok rendszeresen használják a madarakat az ökoszisztémák egészségének felmérésére - és nem csak a pusztán biológiai okokból. A madarak gyakran megfelelnek a technikai kritériumoknak, például a környezeti változásokra való érzékenységük okán kiváló mefigyelési alanyai számos kísérletnek.

Szólj hozzá!
2021. szeptember 20. 09:21 - Gábor Soma

Félelem

A természetben a zsákmányállat szerepébe kényszerülő papagáj a háziasítás során sem vetkőzte le alapvető félelmeit. Ilyenek a hátulról vagy felülről közeledő dolgok (az ember is lehet ilyen), a megfogás, megragadás, és általában véve minden, ami ismeretlen, mert azt is potenciális veszélyforrásként értékeli. A hangos dolgoktól is gyakran megijednek.

felelem-2.jpg

Az én papagájom például rettegett a porszívótól. Ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve a porszívót a szoba közepére helyeztük, és csemegéket tettünk köré. Hirtelen megváltozott a madár testbeszéde. Egy darabig figyelt, majd odarepült a porszívó mellé, és elkezdte összeszedni mellőle az ennivalót. Innentől kezdve ezt rendszeresen megismételtük. A működő géptől való félelme lényegesen lecsökkent.

felelem-3.jpg

Ugyanezeket az eljárásokat alkalmazom más papagájokkal is (mert mostanra már több is van). Biztosan nem akarom, hogy a papagájaim olyan dolgoktól féljenek, mint a mérlegek, törölközők, körömvágók stb. Szisztematikusan kezdem a deszenzitizálást, majd áttérek a klasszikus kondicionálásra, fokozatosan haladva a félelem leküzdésétől egészen a megszokásig (operáns kondicionálás).

felelem-1.jpg

A fokozatos közelítéssel történő viselkedésformálást arra használom, hogy megtanítsam papagájaimat, hogy aktívan mutassák be a már nem ijesztő tárgyhoz kapcsolódó konkrét cselekményeket, mint pl. lépjen rá a mérlegre vagy igyon egy kis folyadékot a fecskendőből. De mindenekelőtt kerülöm a félelemre adott válasz minden áron történő létrejöttét. Vagyis megelőzök. Mivel mára már jól tudom, hogy a félelmet nem mindig könnyű legyőzni.

Szólj hozzá!
2021. április 07. 08:49 - Gábor Soma

Egy emlékezetes műsor

blog_think_parrots-1.jpg

A Parrot Magazine szervezte a tavalyi Think Parrots (magyarra lefordítva talán "Nézd Papagájszemmel" lehetne) eseményt, ahogy az elmúlt öt évben is tették. John Catchpole, tulajdonos és szerkesztő elmondta, hogy már karácsonykor nekikezdenek a következő évi műsor megszervezésének. De mindezt nem azért teszik, hogy fokozzák a forgalmat, mivel az érkezők többsége már régi látogató. John szerint nemcsak a szemináriumok tartják meg a közönség érdeklődését, hanem az Egyesült Királyság vezető beszállítói által bemutatott kereskedelmi standok is rendkívüli vonzerővel bírnak az aktuális új dolgok bemutatásával.

blog_think_parrots-2.jpg

A Think Parrots egyik legjobb kombinációja, hogy különféle szakértők állnak rendelkezésre a látogatók kérdéseinek megválaszolására. Jelen voltak például az Egyesült Királyság vezető madár-állatorvosi klinikáinak képviselői. Neil Forbes, a nagy hírű nyugati egzotikus állatorvos Swindonból, valamint két fiatal állatorvos Londonból helyben tartottak vizsgálatokat.

blog_think_parrots-3.jpg

Neil Forbes, aki a legelső bemutató óta rendszeresen jön a Think Parrots-ra, imádja a rendezvényt, mert rengeteg elkötelezett papagáj-tulajdonossal találkozhat, akik aggódnak állatuk jóléte miatt és igyekeznek tenni is érte. Bár Neil egy kicsit a dolgok másik végét is szereti nézni, ahogy ő fogalmazott: "Azok az emberek, akiket valóban oktatnunk kellene, azok, akik nincsenek itt. Hogyan juthatnak el a megfelelő papagájtartással kapcsolatos tanácsaink hozzájuk is? Ez egy fontos kérdés!"

blog_think_parrots-4.jpg

Szólj hozzá!
2021. február 10. 09:55 - Gábor Soma

Képzési folyamatok

Az amerikai székhelyű NEI állatkiképző tréningek tartásával foglalkozik, melyek már rengeteg papagájtartó hasznára voltak. Profi kiképzők tartanak többnapos továbbképzést. Az események során a résztvevőknek naplót kell vezetniük, minden nap külön lapon különféle oszlopokat kell kitölteni, amelyeken feltüntetik a dátumot, a papagáj súlyát és az étrendet, valamint a megjegyzéseket - vagyis a képzés menetét.

kisallat-naplo-0210-3.jpg

Minden diák a saját madarát képezte ki, de minden foglalkozás során irányítottak minket, tanácsoltak és szükség esetén korrigáltak, ez a csapatvezetők feladata volt. Mivel szakmám szerint író vagyok, nem volt nehéz kialakítani és fenntartani a jegyzetelés szokását.

kisallat-naplo-0210-2.jpg

Szigorú vezérelvek és elképzelések támasztják alá a NEI valamennyi képzési stratégiáját. Steve, a csoportvezető mindenkinek azt tanítja, hogy a jó edzők "megértsék a pozitív megerősítés erejét és hatékonyan használják is fel azt". Elfogadja, hogy a negatív megerősítés és a büntetés elkerülhetetlenül bekúszik, de ragaszkodik elvéhez, hogy "a pozitív megerősítés szinte mindig a legjobb képzési eszköz, még akkor is, ha büntetés vagy a negatív megerősítés könnyebb lehet és gyorsabb eredményt hozhat".

kisallat-naplo-0210-1.jpg

Szólj hozzá!
Egy blog a háziállatokról gazdiknak és érdeklődőknek
süti beállítások módosítása